Gjelleråsen IF

Klubbens Historie

Klubbens Historie

Historikk om Gjelleråsen IF

Bånkall Gård
Lokalmiljømessig var gården en del av Vaffelkroken. Dette var betegnelsen på området Bånkall-Tokerud-Skillebekk. Ser man på et lokalkart, vil man se at Bånkall og Tokerud danner vaffelens to ører, mens Skillebekk er spissen på vaffelhjertet. Vaffelkroken kan sies å være den offisielle avslutningen på Groruddalen og siste skanse før Nittedal.

En idrettsforening blir til
En gang var det planer om å lage en idrettsplass i Vaffelkroken på Bånkalls eiendom. Stedets ungdom fra Vaffelkroken og Nittedal gikk i begynnelsen av 30-årene sammen om å danne et idrettslag. Laget fikk navnet «Gjelleråsen idrettsforening», og blant stifterne var Arne Bondkall. 

Offisiell stiftelsesdato er 6. mars 1935.

Finansiering 
For å finansiere idrettslaget ble det bygget et dansegulv hvor en trio bestående av Arne på trekkspill og to andre av stiftere på gitar og mandolin spilte til dans hver lørdag. Stedet var et relativt flatt parti på «Brann». I motsetning til hva en skulle tro var tilstelningene uten de oppgjør man kunne forventet seg mellom groruddøler og nittedøler. Grunnen var at disse oppgjørene ble utkjempet på Folkets Hus på Hagan i Nittedal. Som groruddøl kunne man være fristet til å si: -..alt på sin rette plass, slåssing i Nittedalen og fest i Groruddalen! 

Dugnadsarbeid
For å få stort nok område til idrettsplass ble det igangsatt arbeid med å hogge ut fjell. Ivrige hoggere satte i gang, men etter hvert fortok lysten seg. Det ble også litt problematisk fordi flere og flere av medlemmene kom fra nittedalsiden. Etter hvert ble aktiviteten flyttet til Skytta-området i Nittedal. 

Badstulag på 1950-tallet
Et annet initiativ i Vaffelkroken var badstua. Sammen med 6 andre stiftet Arne Bondkall badstulag. Laget spleiset på byggingen og innredningen av badstua som fikk tomt i Myra ved Skillebekk der den gamle Trondheimsveien krysser Tokerudbekken. Bygdas befolkning kunne så kjøpe billetter og ta seg et bad. Det var faste badedager, en for herrer og en for damer. Badstua drev sin virksomhet langt ut på 1950-tallet.

 

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift